Welness relaxzetel

In woonzorgcentra worden steeds meer ouderen met dementie opgenomen, die thuis niet langer zelfstandig of met mantelzorg kunnen leven. Vaak treden dan moeilijkheden op met communicatie en het uitvoeren van alledaagse taken. Nadien kunnen bewoners zelfs gedragingen ontwikkelen zoals onrust, rusteloosheid en desoriëntatie, welke ook andere bewoners kunnen hinderen en nog meer aandacht vragen van onze zorgverleners.

 

We hebben al langer gemerkt dat mensen met dementie geholpen zijn met rustgevende muziek en tactiele stimulatie.

 

De laatste jaren merken we in de ouderenzorg ook wetenschappelijk onderzoek op naar - en zelfs de eerste introductie van - zorgrobots in de ouderenzorg. Zo ver willen we nog niet gaan: louter instrumentele robots in het operatiekwartier van een ziekenhuis zijn toch nog iets anders en in ouderenzorg maken bij uitstek menselijke relaties, waardigheid en autonomie het verschil in kwaliteit van leven.

 

Een mooie combinatie van beide (warme zorg en ondersteuning door een zorgrobot) hebben we nu gevonden in de Welness relaxzetel (firma Arjo Huntleigh). In beide woonzorgcentra (Zusterhof en Onze-Lieve-Vrouw) hebben we deze relaxzetel sinds oktober vorig jaar uitgebreid getest bij mensen met dementie in een zogenaamde verzonken belevingswereld én die gedragingen van agressie of rusteloosheid vertonen. De resultaten waren spectaculair én hartverwarmend: heel wat bewoners konden écht ontspannen en genieten van dit relaxmoment.

 

We willen hier zeker niet voor de kar gespannen worden van één of ander bedrijf maar dit was toch ongezien: in één van onze woonzorgcentra wilden de zorgmedewerkers zelfs al een benefietactie (zoals een pizzaverkoop of een wafelverkoop) organiseren omdat zij zo onder de indruk waren van de positieve effecten op deze bewoners. Daar hebben we dus niet op gewacht en we hebben mede daarom als directie besloten om voor elk één relaxzetel aan te kopen voor elk woonzorgcentrum. Een investering van 14.000 Euro. En innovatief want als woonzorgcentra zijn we één van de eersten die deze weg op gaan.

 

Een woordje uitleg over de Welness relaxzetel. Het is de bedoeling dat bewoners met dementie liggend relaxen in de zetel met voorgeprogrammeerde muziek. De zachte schommelbewegingen passen zich zelfs aan met de schommelsnelheid. Een welness-sessie duurt zo 20 tot zelfs 120 minuten; De vooraf ingestelde muziekprogramma’s combineren die zachte en rustige schommelbewegingen met lichte tactiele stimulatie, op maat van elke individuele bewoner.

 

We hebben er ook een verzwaringsdeken bij aangekocht, dat net zoals in onze gewone relaxzetels in de huiskamers, een extra dimensie toevoegt aan de beleving door het creëren van extra comfort en zintuiglijke stimulatie. Bewoners ervaren immers dat de gelijkmatige druk van het verzwaringsdeken, gecombineerd met het comfort van een U-vormig hoofdkussen, hen een gevoel van veiligheid geeft, vergelijkbaar met het gevoel van… een warme omhelzing.